Dezinsectie gandaci

Ciclul de viata lagandaci de bucatarie
Scurta descriere a gandacilor
Cele mai intalnite tipuri de gandaci de bucatarie din tara noastra sunt:
Gandacul American
Gandacul negru de bucatarie
Gandacul mic, rosu de bucatarie
Corpul gandacilor este aplatizat, ceea ce ii ajuta sa se strecoare prin gauri inguste, sunt foarte rapizi datorita celor 3 perechi de picioare, gandacii fiind chiar una din cele mai rapide tipuri de insecte.

Am intalnit cazuri in care oamenii ne aratau excremente de gandaci de bucatarie, pe care le confundau cu ouale acestora. Femelele gandacilor de bucatarie nu depun oua, ci le pastreaza pe corpul lor pana in momentul in care se simt in pericol. Doar in acel moment ouale sunt aruncate.
Cei mai intalniti gandaci din bucatarii, restaurante sau spatii alimentare sunt gandacii mici, rosii de bucatarie. Gandacul negru si gandacul American sunt intalniti cel mai des in canalizari, conducte, spatii unde lumina patrunde greu, in general spatii umede si intunecoase.
Deiznsectie gandaci de bucatarie
Cum facem dezinsectia impotriva gandacilor de bucatarie?
Fie ca sunt mici si rosii sau mari si negri, fiecare din noi am avut parte de acesti “musafiri”. Se stie ca gandacii de bucatarie se inmultesc destul de repede si exista mituri conform carora ei ar avea capacitatea de a rezista unui atac cu bomba atomica. Noi suntem sceptici in ceea ce priveste aceasta, deoarece stim ca exista solutii sa va scapam de ei.
Deoarece gandacii de bucatarie mor numai in momentul in care intra in contact cu insecticidul, nu si prin ingestia acestuia, tratamentul impotriva lor il vom face rezidual, cu o pompa de joasa presiune. Am auzit de situatii in care tratamentele au fost efectuate cu termonebulizatoare si chiar au dat rezultate, insa cu efect de soc (au murit numai cei expusi in timpul tratamentului, insa nu si cei care au aparut ulterior).
Dezinsectie gandaci de bucatarie
Prin tratamentele reziduale cu pompa de joasa presiune, substanta rezista o perioada mai lunga de timp, astfel incat gandacii care vor veni in continuare si vor intra in contact cu insecticidul, vor muri.
Pentru o mai mare eficienta a tratamentului aplicat rezidual, se foloseste la sfarsit si aparatul de tip Ultra Low Volume, pentru a ii scoate si pe cei la care substanta nu a ajuns.

Cu ce facem dezinsectia impotriva gandacilor?
Pentru tratamentul impotriva gandacilor folosim o gama larga de insecticide, care pot avea in componenta lor substante active ca si Deltamethrin, CifluThrin, Alfacipermetril, Permetrin etc.
Substantele pot avea sau nu miros. Nu este o regula ca substantele care au miros puternic sa fie si cele mai eficiente. Facand tratamente pentru Asociatiile de Proprietari, inainte de inceperea lucrarilor de dezinsectie ni s-a spus frecvent ca substantele folosite de noi fara miros nu sunt eficiente. Insa tot de atatea ori am reusit sa demonstram ca substantele folosite dau randamentul asteptat.